Pre svega, ponovićemo tvrdnju: svaki ručno pravljeni sapun, zdraviji je od sapuna industrijske proizvodnje. Naravno, ova tvrdnja se ne odnosi na potpuno neadekvatnu ideju, u kojoj bi nekome pala na pamet sumanuta namera da me demantuje i svesno napravi sapun sa štetnim sastojcima ili nepravilnim odnosom NaOH i ulja.

Dakle, svako ko želi sebi i svojoj porodici da u što većoj meri obezbedi zdraviji način života, trebalo bi da sagleda šta se to u svakodnevnom životu najčešće koristi, a šteti zdravlju. Obzirom da se na ovim stranicama bavimo kozmetikom, nećemo se osvrtati na zagađen vazduh, vodu ili hranu, ostaćemo u okviru kozmetike.

Ono što je zasigurno zastupljeno u  svakodnevnoj upotrebi, bilo da se radi o ženama ili muškarcima, jeste sapun, pasta za zube i stik. Ako uzmemo u obzir da mlađa deca ne koriste stik, a bebe ni pastu za zube, onda je potpuno jasno da je sapun najprisutniji proizvod naše svakodnevnice i uz to, koristimo ga više puta na dan. Dakle, kada bi ste sapune iz industrijske proizvodnje zamenili ručno rađenim sapunom, iskoračili biste u pravcu zdravlja sebe i svoje porodice, a kada biste iz života svoje porodice izbacili sve kupke i gelove za tuširanje i zamenili ih sapunima ručne izrade, tada biste napravili pravu revoluciju, preporod u pravcu zdravijeg načina života.

Mnogi se još uvek sećaju sapuna naših baka, pravljenih od svinjskih ostataka masnoće i sala, požutelih, prašnjavih sa tavana, koji su se koristili za kupanje, pranje kose, pranje veša, a onda pojavom veš mašina, sve ređe su mogli da se vide. Za njima bi posezali samo kada sa nekog odevnog predmeta nije mogla da se skine neka fleka, prljavština i sl. Danas su oni potpuna retkost.

Današnji ručno rađeni sapuni se proizvode od ulja biljnog porekla, poput kokosovog, maslinovog, palminog i sl, kaoi od macerata kada se pravi namenski sapun, kao na primer, dečiji u čiji sastav želimo da unesemo  ulja kamilice ili nevena.

Iz svih navedenih razloga, prve recepte koje će Lavina prirodna kozmetika, podeliti sa vama, jesu recepti sapuna i detaljan opis, način i mere bezbednosti prilikom njihove izrade.

U nastavku… Recepture  za izradu sapuna