Za izradu sapuna u kućnoj varijanti, biće vam potrebna zaštitna oprema: gumene rukavice, mantil sa dugačkim rukavima, zaštitna maska za nos i usta i naočare.

Posuda u kojoj ćete rastvoriti NaOH, treba da bude od jače plastike, nikako staklena. Kašika kojom ćete promešati kaustičnu sodu i vodu, takođe neka bude plastična.

Od pribora vam je još potrebno:

–   Posuda u kojoj ćete na šporetu otopiti i ugrejati ulja
–  Gusto tkana cediljka, najbolje plastična
–  Štapni mikser
–  Plastična posuda u kojoj ćete mutiti sapun
–  Silikonski kalupi za sapune (u krajnjem slučaju, može to biti i stari silikonski kalup koji ste nekada koristili za kolače)
–  Već pomenuta plastična posuda i plastična kašika za rastvaranje kaustične sode
–  Još jedna posuda u kojoj ćete da izmerite kaustičnu sodu
–  Vaga
–  Folija
–  Ćebe

Od sirovina za pravljenje sapuna, trebaće vam:

–  150g kokosovog ulja
–  150g palminog ulja
–  200g maslinovog ulja
–  190g destilovane vode
–  71,9g kaustične sode
–  Par kapi prehrambene boje, ako želite
–  10-16g eteričnog ili mirisnog ulja

Receptura za sapun koju vam predstavljam, u savršenom je skladu. Sa ovakvim sastavom ulja, vode i kaustične sode, dobićete odličan sapun koji će imati idealna svojstva za uklanjnje nečistoća, za negu tela i dovoljnu količinu pene. Ako nekog ulja dodate više, a nekog manje, izgubićete na kvalitetu sapuna. Dakle, sa povećavanjem i smanjenjem odrećenog ulja, neki od faktora (nega, pena, čišćenje) će se povećavati ili smanjivati.

Za izradu sapuna možete koristiti i neka druga ulja – promeniti recepturu, ali ćete u tom slučaju dobiti drugačija svojstva sapuna, te ćete u svom početničkom znanju i eksperimentisanju, napraviti kombinaciju ulja, gde krajnji proizvod sapun,  neće peniti ili neće uklanjati nečistoće, pa ćete se razočarati u startu. Ako na primer, upotrebite 200g maslinovog ulja, 200g suncokretovog ulja i 100g kokosovog ulja, dobićete sapun sa vrhunskom negom, ali taj sapun neće dovoljno uklanjati nečistoće i skoro uopšte neće peniti.  Zbog toga vam savetujem, ako ste početnik, da se držite preporučenih receptura, kako biste dobili savršen sapun.

Ako želite da upotrebite neka druga ulja za izradu sapuna, pa možda da u nekom delu koristite i svinjsku mast, evo još jedne kombinacije ulja koja će dati odlična svojstva sapuna:

–  150g suncokretovo ulje
–  150g kokosovo ulje
–  200g svinjske masti
–  190g destilovane vode
–  72,44 kaustične sode
–  16g eteričnog ili mirisnog ulja

Pre početka izrade sapuna, spremite kalupe. Na čvrstu površinu raširite ćebe, na sredinu ćebeta stavite čvrstu tacnu, može plastičnu i u tacnu stavite kalup. Kada nalijete sapune u kalup, folijom ili najlonom prekrite kalupe sa sapunom, a zatim prebacite odgore krajve ćebeta, ušuškajte svoje sapune.

Pristupimo sada izradi sapuna. Ne zaboravimo ni na trenutak na mere opreza kada radimo sa kaustičnom sodom.

Korak 1: Odmerite destilovanu vodu u plastičnoj posudi u kojoj ćete napraviti rastvor sode i vode, a zatim u drugoj posudi izmerite kaustičnu sodu(obavezno nosite masku, soda je u kristalnom obliku, ali ima sitnih kristala, skoro kao prašina, pazite da ne udahnete te fine, sitne kristale u sebe, da vam ne bi dospeli u pluća). Sipajmo sodu u vodu, NIKADA OBRNUTO. Promešajte plastičnom kašikom i odložite da ohladi, sat, dva.

Kada se sipa soda u vodu, razvija se visoka tempeatura, dolazi do velikog isparavanja i neće vam biti prijatno da to isparenje udahnete. Ovu fazu je najbolje raditi napolju, na terasi i na otvorenom prostoru, gde ćete ostaviti da se hladi. Treba voditi računa da neka domaća životinja ne dođe u kontakt sa tom posudom i rastvorom. Takođe vodite računa o vremenskim uslovima, ako ste rastvor ostavili napolju,  da vam vetar ne prevrne posudu ili da vam kiša ne pada u rastvor.

Mešajte plastičnom kašikom, odmah na početku obavezno, promešajte nekoliko krugova po posudi, jer ako to ne uradite odmah, kristali će pasti na dno, kristalizovaće se i nećete moći da ih rastvorite.

Korak 2: Dok se rastvor sode hladi, odmerite ulja iz recepture i stavite ih da se otope, a zatim ih prespite u plastičnu posudu u kojoj ćete mutiti sapun, te i ulje ostavite da se ohlade.

Rastvor sode se sporo hladi, ali zavisi i od vanjske temperature. Obuhvatite plastičnu posudu sa rastvorom spolja rukama, da procenite da li se temperatura spustila do otprilike temperature tela(bilo bi odlično, kada biste imali štapnu sondu za merenje temperature).

U ovoj fazi je najvažnije da rastvor sode i otopljenih ulja „dovedete“ do približno iste temperature, oko 30 stepeni.

Korak 3: Sa svim merama opreza, sipajte polako rastvor sode u ulje, ubacite u posudu štapni mikser, do dna posude, nemojte da ga uključujete, već samo njime mešajte pokretima u krug, oko pola minute. Mikser uvek držite na dnu posude, nemojte ga podizati. Zatim oko deset sekundi uključite mikser, pa oped isključite i oko pola minute samo mešajte. Ponavljajte ovaj proces, produžavajući vreme miksanja sve dotle, dok ne dobijete „trag“, odnosno, kada zaustavite mikser i podignete ga u vis, ako sa njega smesa koja kaplje i curi, ne potone, nego ostaje na površini i pravi trag,  tada je vaša smesa spremna da joj dodate pripremljeni miris i zadnji je momenat da dodate boju,(ako želite), promešate ponovo i sipate u kalupe.  U ovoj fazi je važno da se smesa za sapune počela zgušnjavati, kao kada kuvate puding, ali i da ostane dovoljno retka da može da se izliva.

Korak 4: Sipajte vašu smesu sapuna u pripremljene kalupe, prekrijte najlonom i prekrijte ćebetom.

Korak 5: Masku i naočare možete da skinete, ali zaštitne rukavice i odeću sa dugim rukavima držite na sebi sve dok ne operete sve posude i pribor koji je bio u kontaktu sa rastvorom sode.

Korak 6: Sutradan, najbolje posle 24 sata, izvadite vaše sapune iz kalupa, poređajte ih, najbolje na drvenu ploču, možda na neku policu od starog regala ili prosto na peškir (bitno je da podloga na kojoj će se sapuni sušiti bude porozna, da može da upija višak vlage). Svaki dan, tokom narednih mesec dana, okrećite svoje sapune, da se što bolje osuše, sazru.

U zavisnosti od veličine kalupa, dobićete oko 7,8 sapuna i bićete nestrpljivi dok ne prođe tih mesec dana, kako biste probali svoj prvi hand made sapun. Sapune možete koristiti već posle dva dana, kada ih izvadite iz kalupa, potpuno su bezbedni, ali su i previše vlažni i brzo će se potrošiti-otopiti, ako ne sačekate da prođe vreme sazrevanja.

Uživajte u svojim hand made sapunima, odličnih svojstava i sastava koje ste vi odabrali, bez štetnih sastojaka, i pogledajte kako izgledaju sapuni Lavina kozmetike dobijeni istim procesom, ali sa različitim recepturama, u zavisnosti od planirane namene.

U nastavku…mirisi i boje za sapune