Što se tiče mirisa, moraćete sami da se opredelite da li želite da dodajete miris prilikom izrade sapuna. Sapun može da bude i bez mirisa, ali po mom iskustvu, da bi upotreba sapuna bila potpuni ugođaj, da bi sapuni bili prijatni za korišćenje, potrebno je dodati miris.
Eterična ulja, mirisna ulja, prehrambene, mirisne esencije za kolače, samo su neki od izbora za dodavanje mirisa u sapun. Treba znati da će izabrani miris verovatno promeniti svoju mirisnu notu, prilikom saponifikacije sapuna, pa neka vas to ne iznenadi.

Eterična ulja su jedan od načina da zamirišite svoje sapune. Ako se odlučite  za ovu varijantu, onda treba da znate da ćete imati jako skup sapun, jer prava terapeutska, eterična ulja koštaju mnogo, a za prikazanu recepturu je potrebno čak 15,16ml mirisa. Na našem tržištu, u apotekama, prodavnicama zdrave hrane, prodaju se „eterična ulja“, neka su od njih nepoznatog porekla ili sastava koji ne odgovara pravom eteričnom ulju, ali su znatno jeftinija od terapeutskih eteričnih ulja i zbog niske cene mogla bi poslužiti za miris sapuna. Međutim, nikako ih nemojte koristiti za izradu kozmetičkih proizvoda, krema, niti ih treba koristiti u difuzeru, ako niste sigurni u njihov kvalitet ili poreklo.

Mirisna ulja su sintetička ulja i imaju veoma veliki izbor različitih mirisnih varijanti, od osvežavajućih mirisa, cvetnih, citrusnih, mirisa kokosa, mora, borovine, pa sve do raznih kombinacija od kojih se prave parfemi. Sa ovim uljima zaista imate širok spektar mogućnosti da zamirišite svoj sapun, ako se odlučite za sintetički miris. Kod ovih ulja postoji jedna otežavajuća okolnost, naročito ako ste početnik, jer mnoga od ovih ulja u momentu će zgusnuti vašu smesu za sapun, do te mere da nećete moći da ih izlivate.

Mirisne esencije, koje se koriste u kulinarstvu, poput esencije vanile, ruma, limuna, narandže i dr. su još jedan od načina da zamirišite svoje sapune. Kao početnik u izradi hand made sapuna, ovo je možda najprihvatljiviji način, jer su najjeftiniji, pa i ako ne uspete u prvom pokušaju pravljenja sapuna, nećete mnogo biti na gubitku.

Boje nisu obavezni deo sastava sapuna, prirodna boja sapuna je potpuno prihvatljiva, ali ako želite vizuelni efekat nekog sapuna ili pravite 2,3 ture sapuna, pa želite da ih razlikujete, onda možete da upotrebite boje. Treba znati da ćete boju sapuna videti tek kada ga budete vadili iz kalupa, jer prilikom saponifikacije, boja će se promeniti. Takođe, prilikom sušenja sapuna, boja postaje sve bleđa. U svakom slučaju, ako želite dodati boju svome sapunu, dodajte svega nekoliko kapi.
Postoje boje koje su namenjene za sapune i njih uglavnom možete naručiti preko Ali Ekspresa, vrlo su efektne i zaista ih je potrepno dodavati u malim količinama, 4,5 kapi.
Za bojenje sapuna možete koristiti tečne boje za kolače, imate ih na uljnoj ili vodenoj bazi i ja bih dala prednost bojama na uljnoj bazi, jer se i sapuni prave od ulja. Ako koristite praškaste boje za kolače, onda ih rastvorite u vrlo malo vode, jer se boje u vidu praha teško rastvaraju u ulju.

U svoje sapune, u poslednjoj fazi mućenja, možete dodati male količine izmrvljenih biljaka, sušene mente, kamilice i sl.ili semenke maline, kupine i sl. radi obogaćivanja vašeg sapuna ili efekta pilinga.

Sapune napravljene na ovakav način, možete koristiti za kupanje, tuširanje, pranje ruku, pranje kose. Za umivanje se ne preporučuje koristiti domaće sapune, više od dva puta nedeljno.

Uživajte u pravljenju sapuna,  svojoj kreativnosti i neka vam sapuni Lavina kozmetike, njihov kvalitet, terapeutska svojstva koja su dovela do potpunog umirenja kožnih bolesti poput ekcema ili upalnih procesa na licu, prijatno tuširanje sa piling efektom, neka vam sve to posluži kao podsicaj da u svoj život i život vaše porodice, uvedete zdrav način održavanja lične higijene.

U nastavku: Tri neophodna koraka potrebna za savršenu negu lica