Šta su to hidrolati?

Hidrolati koje danas poznajemo su nusprodukt koji se dobijaju najčeće parnom destilacijom određene vrste biljke, prilikom koje se izdvaja eterično ulje, kao primarni proizvod. Neuporedivo  veća količina destilata je hidrolat, tečnost po kojoj plutaju sitne čestice eteričnog ulja, tzv.micele, te je hidrolat poznat i pod nazivom micelarna voda.
Međutim, u davna vremena, prilikom destiliranja biljaka, nije se bavilo izdvajanjem eteričnih ulja, te je sam destilat, odnosno hidrolat, bio mnogo kvalitetniji, „punog“ sastava.

Istorija hidrolata

U stara vremena, hidrolati su imali široku primenu u svakodnevnom životu ljudi i bili su primarno sredstvo u biljnoj medicini.
Zbog mnogobrojnih faktora, a naročito finansijskih, njihova popularnost i upotreba, pala je na samu nulu, u dvadesetom veku. Vekovna upotreba hidrolata, lečenje mnogobrojnih bolesti i tegoba, potpuno je pala u zaborav.

Kako se dobija hidrolat?

Kao što se voda zagrevanjem pretvara u vodenu paru i hlađenjem pare dobijamo destilovanu vodu, tako isto dobijamo i hidrolat, samo što zagrejana vodena para prolazi kroz slojeve biljke i sa sobom nosi sve njene korisne, lekovite sastojke, esencijalna ulja, i hlađenjem se pretvara u tečnost, u hidrolat. U zavisnosti koju biljku smo koristili, njen hidrolat ćemo i dobiti, pa tako razlikujemo hidrolat od mente, matičnjaka, kamilice, hajdučke trave, lavande i mnoge druge.

Primena hidrolata

Nesagledivo dugačak je niz zdravstvenih, estetskih, kozmetičkih tegoba u kojima su se hidrolati nekada koristili kao sredstvo za lečenje, isceljenje ili bar kao prva pomoć u uklanjanju nastalih problema.

Hidrolati su potpuno bezbedni, raznovrsni biljni lekovi. Oni su jedinstveno, moćno i sigurno sredstvo koje nam je priroda dala. Jednostavni su za upotrebu i neprocenjivi u pogledu kozmetičkih i zdravstvenih efekata na ljudski organizam.  Za razliku od eteričnih ulja, koja imaju jaku koncentraciju i snagu, kod kojih je neophodna velika doza opreza u pogledu doziranja, hidrolati su potpuno bezopasni za korišćenje, u svakodnevnom životu i u dugačkom vremenskom periodu. Bezbedni su za decu, za novorođenčad, trudnice i starije osobe, za nanošenje na kožu, za psorijazu ili rozaceu, za sluzokožu, za ispiranje usne duplje ili kod upale grla, u kupkama. Koriste se za relaksaciju, za emocionalnu terapiju, za komprese, rane, povrede ili ujede insekata, za opekotine, infekcije, akne, ekceme, za tretman problematičnih stopala, za negu kose, za negu noktiju ili za obloge na umornim kapcima. Nemaju kontraindikacije i mogu se kombinovati sa drugim lekovima. U svakoj prilici su dobro došli.

Upotreba hidrolata u Lavina kozmetici

„Čuda se u životu dešavaju i jedno od tih čuda je postepena renesansa hidrolata. Tiha revolcija u biljnoj kozmetici i medicini je počela.“

Možda u najteža vremena, na samom početku ovih promena, Lavina, prirodna i zdrava kozmetika, je pristupila ovoj revoluciji i sa ponosom može da predstavi svoja dva samostalna hidrolata: od ruže i od smilja.

Hidrolati Lavina kozmetike su obogaćena kapljicama njihovih eteričnih ulja i vitaminom E, te se sa lakoćom može videti, kada se hidrolat postavi prema sijalici, kako po njemu plutaju čudotvorne esencije lekovitih biljaka. Mogu se koristiti u svakoj od gore navedenih tegoba.

Pomenuti hidrolati, Lavina, prirodne kozmetike, namenjeni su nezi i hidrataciji kože lica i vrata. Svakim nanošenjem hidrolata na kožu, pomoći ćete svom licu da se bolje i odmornije oseća i lepše izgleda. Hidrolati se koriste i kao deo jutarnje nege, u vidu tonika za čišćenje i toniranje kože lica, pre nanošenja kreme i šminke.

Hidrolati se naročito preporučuju da budu sastavni deo svake ženske tašne, u letnjem periodu. Da li ste na poslu, šetnji ili na plaži, kada koža trpi velike vrućine i dehidrataciju, posegnite za odabranim hidrolataom iz vaše tašne, više puta na dan, naprskajte lice, osvežite ga, hidrirajte.

Budite i vi deo tihe revolucije i renesanse čuda datih iz prirode.

U nastavku…Preparati za sunčanje „modernog doba“.