Poslušajmo prvo reči stručnjaka iz oblasti medicine:

„Prilikom sunčanja ultravioletni zraci, u koži, oslobađaju bata-endrofin, supstancu koja u mozgu izaziva osećaj zadovoljstva. Ovi zraci usled preteranog i nekontrolisanog sunčanja oštećuju kožu i dovode do ubrzanog gubljenja kolagena. Da bi sebi priuštili osećaj zadovoljstva,  a da ne naštetite svojoj koži, da sprečite preuranjeno starenje kože,  potrebno je preduzeti određene mere zaštite od štetnih zraka.“

Posle ovako jasno definisanih procesa u našem organizmu, od strane našeg poznatog profesora, jasno je zašto sunčanje, kod mnogih od nas, izaziva osećaj zadovoljstva. Kako nebi ostali uskraćeni za taj momenat užitka, Lavina, prirodna i zdrava kozmetika, napravila je za vas prirodne preparate za sunčanje, kojima ćete moći da se na zdrav način zaštite od štetnog uticaja zračenja, a da sebi ne uskratite taj kratki, letnji užitak. 

Da bi sve bilo mnogo jasnije, prvo ćemo se osvrnuti na preparate „novog doba“ i šta nam donosi upotreba takvih preparata. Da li naš organizam može da podnese „malo“ štetnih sastojaka, zarad kratkog, letnjeg zadovoljstva-sunčanja?

Zaštita za sunčanje „novog doba“.

Brz način života, sve nas je naveo da tražimo brzo rešenje za sve moguće situacije, ne vodeći previše računa o posledicama koje nam donose brza rešenja. Tako je i u slučaju potrage za zaštitnim sredstvima za sunčanje. Najvažnije nam je da na etiketi nađemo što veći broj, cifru, koji označava stepen zaštite, kako bi dane na moru  i na Suncu, proveli što bezbednije, bez crvenila i opekotina. Surova stvarnost je mnogo drugačija.

Ko je dobro upućen u način izrade krema i mleka za telo, konvencionalne proizvodnje, taj je takođe upućen u to da spomenuti preparati u svom sastavu imaju bar 70-90% vode. Postavlja se pitanje, koliko snažna i štetna hemija se koristi u takvoj kozmetici, da bi se toliki procenat vode doveo na nivo da voda deluje na bore, fleke, ožiljke ili neke druge probleme na koži. Postavlja se pitanje koliko štetne hemije je potrebno koristiti u preparatu za sunčanje, da bi 70-90% vode, delovalo kao zaštitni faktor od štetnog zračenja, sa procentom zaštite, recimo 50 i kako ta hemija utiče na naše zdravlje, kakve posledice može da proizvede u protoku vremena?

Druga velika nepoznanica je da zaštitni faktor 100, štiti od 99% štetnih zraka, a da zaštitni faktor 50, štiti za samo jedan  procenat manje, odnosno, štiti od 98% štetnih zraka, zaštitni faktor 25, štiti od 97% štetnih zraka. Da li je onda potrebno nanositi na svoje telo, na svoju kožu, ogromnu količinu hemije, sumnjive preparate, koji nanosi ogromnu štetu našem zdravlju. JER!!! „Većina konvencionalnih krema i mleka za sunčanje, sadrži parabene, koji su kancirogeni i strahoviti iritansi“.

Da li možda i vi možete da budete deo tihe revolucije i renesanse prirodne kozmetike i prirodne medicine? Da li možemo svi zajedno da se potrudimo da svet u kojem živimo, učinimo lepšim i zdravijim, koristeći zdravu kozmetiku i sredstva za sunčanje, prirodne kozmetike Lavina-dar prirode?

U nastavku…Kolekcija za sunčanje, prirodne kozmetike, Lavina.