Lavina kozmetika je obogatila svoju kolekciju prirodnih preparata sa tri nova proizvoda iz kolekcije za sunčanje: buter za sunčanje, mleko za sunčanje i mleko za negu i oporavak kože posle sunčanja.

Najvažniji podatak vezan za preparate iz kolekcije za sunčanje je taj da ni jedan od ova tri proizvoda nema ni jedan po zdravlje štetan sastojak, samim tim, nema ni ograničenja u korišćenju. Prirodna biljna ulja i ostali sastojci iz pomenutih preparata,  mogu za posledicu proizvesti samo korist za vašu kožu.

Мleko i buter za sunčanje, vašu kožu će štititi od 96-97% štetnih zraka.

Važno je napomenuti da je ultravioletno zračenje prisutno i ispod suncobrana i po oblačnom vremenu, te izložena koža i tada treba da ima zaštitu.

Takođe, važno je pridržavati se tabele koja je data na samom pakovanju svakog preparata, koja orijentaciono pokazuje koliko sati ili minuta će vaša koža biti zaštićena upotrebom ovih preparata.

Buter za sunčanje osetljivu kožu će štititi oko 150min, prosečan, balkanski tip kože će štititi oko 300min, a taman tip kože, oko 450min.

Mleko za telo osetljivu kožu će štititi oko 100min, prosečan, balkanski tip kože će štititi oko 200min, a taman tip kože, oko 300min.

Ni jedan zdrav preparat za sunčanje, nije potpuno otporan na vodu, plivanje, kupanje, upotrebu peškira, te je posle navedenih aktivnosti potrebno ponovno nanošenje mleka ili butera za sunčanje.

Pravilno nanošenje zaštinog sredstva za sunčanje, podrazumeva kada se za telo upotrebi oko 30ml određenog preparata i oko 2ml za lice, za odraslu osobu.

Mleko i buter za telo, u svom sastavu imaju sastojke koji će vas stititi od UVA I UVB zraka.

Buter i mleko za sunčanje, u svom sastavu imaju najkvalitetnija ulja namenjena zaštiti od štetnih zraka, poput buriti ulja, ulja semenki maline i šargarepe. Pored kvalitetnih ulja, u sastavu su i prirodni minerali titan dioksid i cink oksid koji  fizički blokiraju i raspršuju štetne zrake. Vrlo su značajni u ovim preparatima, naročito kada je u pitanju osetljiva koža.

SPF(sun protection factor), kod butera za sunčanje, označen je da je veći od 30, a za mleko za sunčanje, da je veći od 20. Istina je da predstavljeni preparati imaju možda i duplo veću zaštitu od navedene na samoj etiketi, jer same sirovine koje su korištene za izradu ovih preparata imaju SPF od 30-50, ali iz predostrožnosti i bezbednosti po kožu, na samim etiketama je označeno >30, za buter i >20, za mleko.

SPF faktor, označava koliko puta duže smete da se izlažete suncu, bez posledica po kožu, pa tako, ako imate prosečan tip kože, koji bi bez zaštite mogao biti izložen sunčanju 10minuta, bez posledica, sa zaštitnim faktorom SPF 30, bez posledica može da bude izložen sunčanju 10×30, što iznosi oko 300minuta.

Buter i mleko za sunčanje, Lavina, prirodne kozmetike, u svom sastavu imaju i ulje za brže tamnjenje, odnosno ulje masline, oraha, nevena i šargarepe.

Treći proizvod iz predstavljene kolekcije je mleko za oporavak kože posle sunčanja. Specifičnost ovog proizvoda je u lekovitim uljima poput kantarionovog, koje je melem za kožu posle sunčanja, ulje nevena, ši i kakao buter, hidrolat mente, vitamin E, glicerin i aloja gel, koji će umiriti, hidrirati i oporaviti vašu kožu.
NAPOMENA: ovaj preparat ne treba da se koristi u toku dana, dok je koža izložena sunčevoj svetlosti, već samo u večernjim satima ili i preko dana u zatvorenom prostoru. Ulje kantariona je melem za kožu, ali je fotosenzitivno i moglo bi da izazove fleke po koži ukoliko bi bili izloženi sunčevoj svetlosti.

Priprema tela za intezivno sunčanje.
Jedna od malo rasprostranjenih informacija je da svoje telo možete pripremiti za intezivno izlaganje suncu, konzumiranjem određenih namirnica. Najvažnije je da vam nije potreban poseban napor ili traganje za retkim namirnicama, već je dovoljno da nekoliko nedelja pred odlazak na more, intezivnije pijete sok ili čaj od zove i da konzumirate šargarepu, borovnicu, kupinu, paradajz, malinu, u većim količinama.

U nastavku… Kako se prirodnim putem zaštititi od letnjih napasnika-komaraca.