U prethodnom blogu smo napravili plan pravilne dnevne nege lica i označili smo ga kao prvi neophodni korak do savršene nege lice. No, da bi ovaj prvi korak dao očekivane i potpune rezultate, neophodno je u nedeljnu rutinu nege kože uvesti i neophodni piling kože, najmanje jednom nedeljno, a idealno bi bilo dva puta nedeljno.

Rekli smo da se koža troši, regeneriše, obnavlja, ali i da vremenom postaje deblja i otpornije. Zbog toga je nužno pilinzima uklanjati odumrle slojeve kože, kao i očistiti pore u kojima su se nakupile atmosferske nečistoće.

Pilinzi, osim što čiste dublje slojeve kože, oni podstiču prirodnu proizvodnju kolagena u koži, ubrzavaju cirkulaciju i poboljšavaju izgled kože.

Na tržištu postoje razni proizvodi za piling lica, ali ako niste sigurni da li je sastav ponuđenih pilinga prirodnog i neškodljivog porekla, u tom slučaju vam savetujemo da sami napravite piling u kućnoj varijanti, dok ne pronađete „svoj“ piling.

Pilinzi se razlikuju  po svojoj nameni i tipu kože koja će biti tretirana. Pilinzi koji u sastavu imaju nežne, sitne čestice, poput kokosovog brašna, griza ili nekih nežnih čestica, smatraju se blagim i nežnim pilinzima i tretman takvim pilinzima, preporučuje se dva puta nedeljno.

Ukoliko se u sastavu pilinga nađu grublje čestice, poput šećera ili celih cvetova lavande, onda se takav piling smatra grubim pilingom i on je pogodan za piling tela ili najviše jednom nedeljno za piling lica.

Za osetljivu i problematičnu kožu, koristi se nevenovo ulje i ulje žutog noćurka. Za masnu kožu pogodno je ulje lešnika, a za suvu kožu, ulje argana ili makadamije.

U nastavku ćemo dati recept za jedan univerzalni piling od prirodnih sirovina koji se može napraviti u kućnoj varijanti i zaista će biti savršeno koristan za tretman vaše kože lica.

Recept za blagi piling

– 1 kašika kokosovog brašna

– 1 kašika griza

– 2 kašike maslinovog ulja

– pola kašike čaja od preslice, kamilice…ili mineralne vode

– Kap, dve etričnog ulja lavande ( može, a ne mora)

Ovo je sva mudrost prostog pilinga, koji će savršeno odraditi posao koji mu je namenjen. Zahtevniji pilinzi su samo stvar mašte ili sirovina koje imate dostupne.

Umesto maslinovog ulja, možete koristiti bilo koje drugo jestivo ulje koje imate pri ruci. U prirodnoj kozmetici, svakako da se na spomen ulja podrazumeva da se radi o hladno ceđenom, organskom ulju, ali čak i suncokretovo rafinisano ulje, poslužiće svrsi i biće korisnije nego da piling uopšte ne uradite ili da za piling koristite sirovine hemijskog porekla.

Što se tiče čvrstih sirovina, možete koristiti cvetove lavande, samlevene za blagi piling ili cele za grublji piling, zatim biljke iz filter kesice za čaj, samleven lan, čia ili semenke maka  i sl.

Dakle, kada ste napravili svoj piling, zaštite kosu i u kupatilu, ispred ogledala uradite piling, nanoseći  prstima piling na lice i čineći kružne pokrete po licu, bez preteranog rastezanja kože. Podesite gustinu pilinga, dodajući tečnost ili čvrste komponente, bitno je da vam tekstura odgovara, da piling ne curi između prstiju, ali i da ne bude previše gust.

Pilingujte celo svoje lice i vrat, nekoliko minuta, a zatim sve isperite toplom vodom.

Višak pilinga sačuvajte par dana u frižideru, do sledećeg tretmana kože.

Posle pilinga, idealno bi bilo naneti masku za lice koju takođe možete napraviti u kućnoj varijanti ili nanesite masku koju smo za vas pripremili u Lavina kozmetici, i držite je na licu oko dvadeset minuta, uklonite je toplom vodom, a zatim na lice nanesite neku od hidratantnih krema Lavine kozmetike, ili uljni serum za bore, ili vitaminski uljni serum.

…u nastavku Tri neophodna koraka potrebna za savršenu negu lica, treći korak